» Fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II) au plasat pe Bursa cel mult 2,5 milioane de euro, in primele zece zile, si au plasat mai mult de 20% in depozite bancare, potrivit declaratiilor principalilor jucatori.
Administratorii fondurilor de pensii obligatorii au primit in conturi, in 20 mai, suma de 88,2 milioane de lei (24,11 milioane de euro), de la aproape 3,2 milioane de participanti, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Politica de investitii a fondurilor de pensii de pe Pilonul II prevede plasarea majoritatii banilor (intre 50% si 70%) in titluri de stat, maximum 20% in depozite bancare, circa 5% in obligatiuni si cel mult 35% in actiuni. La doua zile dupa virarea celor 88 de milioane de lei, pe 22 mai, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a dat o derogare prin care se permite administratorilor de pe Pilonul II sa investeasca mai mult de 20% in depozite bancare, timp de maximum sase luni, pentru a acoperi lipsa de titluri de stat emise de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). O mare parte din jucatorii din Pilonul II au facut deja uz de aceasta derogare, atrasi de dobanzile bune din piata bancara, ei fiind si cei care la primele raportari (din 26 mai) au avut randamente pozitive. Administratorii care au ales sa plaseze o parte din bani si pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au raportat pe 26 mai randamente usor negative, dar este de asteptat ca, dupa ultima saptamana de cresteri de la BVB, acestia sa aiba randamente dintre cele mai bune.
"Momentan nu am intrat pe piata de capital si am notificat Comisia (CSSPP) ca vom folosi acea derogare privind plasamentele in depozite bancare", a declarat Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii, care inglobeaza cei mai multi participanti din sistem si cele mai mari sume virat