Testele genetice nu depistează sută la sută malformaţiile genetice ale fătului. În plus, ele pot duce la pierderea sarcinii. O femeie dintr-o sută pierde sarcina în urma amniocentezei.
Testele genetice nu depistează sută la sută malformaţiile genetice ale fătului. În plus, ele pot duce la pierderea sarcinii.
O femeie dintr-o sută pierde sarcina în urma amniocentezei. Investigaţia este invazivă şi constă în analiza unei cantităţi din lichidul amniotioc.
Viitoarele mămici au nevoie de mai multe informaţii în legătură cu riscurile asociate testelor genetice, susţin cercetătorii italieni citaţi de BBC News.
Amniocenteza de exemplu este o investigaţie medicală invazivă care presupune analizarea lichidului în care se dezvoltă fătul în timpul sarcinii. Lichidul se extrage cu un ac extrem de fin care străbate peretele abdomnial şi uterul. Puncţia durează câteva minute şi se face în urma unei scanări ecografice a uterului, placentei şi a fetusului.
Sindromul Down, cel mai cunoscut
Celulele extrase din lichidul amniotic sunt ulterior testate pentru prezenţa anomaliilor cromozomiale. Testul amniocentezei poate depista Sindromul Down, dar şi sindromul Edward (greutate mică la naştere, malformaţii cardiace şi retard mintal grav) sau sindromul Patau (malformaţii renale). Statisticile arată că o femeie dintr-o sută pierde sarcina în urma unei amniocenteze.
Riscul de a avea un bebeluş care să sufere de sindromul Down, cel mai cunoscut exemplu de anomalie cromozomială, este mai mare la femeile trecute de 35 de ani (un caz la 350 de naşteri). Cromozomii sunt particule microscopice care sunt prezente în fiecare celulă din fiecare ţesut al organismului. Aceştia conţin toate caracteristicile moştenite de la părinţi. Există 23 de perechi de cromozomi în fiecare celulă, 46 în total.
Sindromul Down este cauzat de prezenţa unei copii sup