» Cresterea economiei romanesti din primul trimestru a depasit cele mai optimiste previziuni, sustinuta de expansiunea consumului si mentinerea ritmului alert al constructiilor.
Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 8,2%, pana la 86,74 miliarde lei (23,27 miliarde euro), in primul trimestru al acestui an fata de intervalul similar din 2007, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Totusi, unii analisti se tem ca acest ritm de crestere este nesustenabil, depasind cu mult potentialul economiei. In luna mai, Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, estima o crestere a economiei in primul trimestru cu 7,5%, care a facut multi analisti sa-si revizuiasca in crestere propriile prognoze, pana la maximum 7,8%.
"Evident ca aceasta crestere a depasit toate estimarile, chiar si pe a noastra de la BCR, care era cea mai optimista, de 7,8%. Cred ca efecte pozitive substantiale au venit din sectorul constructiilor, dintr-o colectare mai buna a taxelor pe produs (TVA) si din productia industriala", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Anghel a explicat ca "punerea in functiune in trimestrul al treilea din 2007 a Reactorului nr. 2 de la Cernavoda, care acopera 10% din energia tarii, va da productiei industriale un avantaj pana in trimestrul al treilea 2008. De asemenea, seceta, care anul trecut a afectat agricultura, a influentat negativ si productia energiei hidroelectrice, iar de aici mai apare un avantaj comparativ. Nu trebuie omisa nici industria auto, unde s-au raportat vanzari consistente in lunile ianuarie si februarie, necunoscandu-se inca efectele grevei de la Dacia. Efectele de baza enumerate se vor disipa pe parcursul anului, iar pentru a avea o crestere economica sustinuta o perioada mai indelungata trebuie sa investim mai mult si sa consumam mai putin".
Informatiile despre evolutia