Circa 28,6% din zonele de îmbăiere de pe litoralul românesc au îndeplinit anul trecut cerinţele obligatorii stabilite de Directiva Comisiei Europene 76/16/0/CEE cu privire la apa de îmbăiere, iar 20% dintre acestea au fost neconforme standardelor. Comisia Europeană apreciază totodată că testele efectuate pentru 51% din zonele de îmbăiere din România nu conţin suficiente date, astfel că acestea nu au putut fi evaluate conform criteriilor din directivă. În România au fost
Circa 28,6% din zonele de îmbăiere de pe litoralul românesc au îndeplinit anul trecut cerinţele obligatorii stabilite de Directiva Comisiei Europene 76/16/0/CEE cu privire la apa de îmbăiere, iar 20% dintre acestea au fost neconforme standardelor. Comisia Europeană apreciază totodată că testele efectuate pentru 51% din zonele de îmbăiere din România nu conţin suficiente date, astfel că acestea nu au putut fi evaluate conform criteriilor din directivă.
În România au fost monitorizate anul trecut de Institutul pentru Sănătate Publică şi de Garda de Mediu 35 de zone de îmbăiere de la Marea Neagră, rezultatele fiind transmise la Bruxelles. Aceasta a fost prima raportare făcută de România cu privire la calitatea apelor de îmbăiere.
Secretarul de Stat al DAE, Adrian Ciocănea, a declarat că “România a transpus noua legislaţie europeană cu privire la calitatea apelor de îmbăiere prin HG 564/2008. Astfel, până în 2015, toate apele de îmbăiere din România trebuie să fie cel puţin de calitate satisfăcătoare, iar Ministerul Mediului trebuie să asigure creşterea numărului apelor de îmbăiere de calitate excelentă sau bună.“
Datele sunt prezentate în Raportul anual al Comisiei Europene privind calitatea apelor de îmbăiere pe teritoriul Uniunii. Conform acestui Raport, marea majoritatea a zonelor de îmbăiere din U