Rezultatele parţiale comunicate ieri, la ora 18.00, de BEC după centralizarea a jumătate dintre secţiile de votare arătau că PSD şi PDL au scoruri politice foarte apropiate: 28,55% - PDL, şi 28,31% - PSD. Social-democraţii şi-au revendicat victoria la locale prin vocea şefului de campanie, Miron Mitrea, care a anunţat că PSD a câştigat 16 preşedinţi de consilii judeţene. Democrat-liberalilor le reveniseră 13, liberalilor 7 şi UDMR-ului 3. În dispută mai erau câteva judeţe unde s-a cerut renumărarea voturilor. Dacă PDL şi-aadjudecat Transilvania, Banat şi Bucovina, PSD a repurtat victorii în Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei.
Rezultatele parţiale comunicate de Biroul Electoral Central după centralizarea voturilor din jumătate din secţii, arătau că PDL şi PSD se află aproape la egalitate. Doar un uşor avantaj favorabil PDL. Democrat-liberalii obţinuseră 1.000.884 de voturi, adică 28,55%, iar social-democraţii 992.734 de voturi, adică 28,35%.
După numărătoarea paralelă a voturilor, PSD a câştigat alegerile cu scorul de 30%, la patru procente în faţa PDL. În privinţa funcţiilor de preşedinte de consiliu judeţean (CJ), PSD se detaşase ieri prin câştigarea a 16 posturi, după aceeaşi numărătoare neoficială comunicată de şeful de campanie al PSD, Miron Mitrea. De partea cealaltă, PDL obţinuse 13 posturi de preşedinţi de CJ, PNL 4, UDMR 3, PCM 1, FDGR 1.
Roşu la ţară, portocaliu la oraş
Scorul obţinut de PSD este peste aşteptările create de sondaje şi arată că social-democraţii şi-au conservat o mare parte din electoratul din 2004. Rezultatul PSD este explicabil având în vedere prezenţa ridicată la vot a mediului rural, acolo unde se află masat electoratul social-democrat.
PSD a pierdut însă supremaţia în fiefurile sale din nordul Moldovei. S-a menţinut în schimb în Oltenia şi Muntenia. În Transilvania şi Bana