Baronesa Emma Nicholson avertizează România să nu modifice legea adopţiilor, în contextul în care Curtea Constituţională a decis, în martie, că anumite articole din actul normativ sunt
Baronesa Emma Nicholson avertizează România să nu modifice legea adopţiilor, în contextul în care Curtea Constituţională a decis, în martie, că anumite articole din actul normativ sunt neconstituţionale. Copreşedintele Grupului la Nivel Înalt pentru Copiii României a declarat, azi, la Târgu Mureş, că legea adopţiilor este "de primă clasă, concepută cu ajutorul a şapte state ale Uniunii Europene".
"România are o poveste foarte tristă cu această problemă şi v-aş sfătui să nu vă atingeţi de lege, dacă nu doriţi s-o luaţi iar pe drumul cel rău. Lucrurile rele care s-au petrecut aici sunt mult prea recente pentru a demara o nouă legislaţie. Aşa că lăsaţi în pace legea, implementaţi ce aveţi, sunteţi norocoşi să aveţi o astfel de lege. Ar fi tragic să cădeţi din nou în extrema cealaltă", a declarat Emma Nicholson, citată de Rompres.
Controversa în jurul modificării legii adopţiilor s-a declanşat în martie, când Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că părinţii naturali ai copilului dat spre adopţie pot participa la proces până la finalizarea lui. Potrivit legii actuale, din momentul în care minorul devine adoptabil, prin hotărâre judecătorească, părinţii biologici nu mai pot ridica obiecţii şi nu mai pot participa la procesul adopţiei.
Imediat după decizia CCR, Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) a reacţionat, susţinând că aceste modificări pot duce la apariţia corupţiei. Secretarul general al ORA, Gabriela Petrescu, declara, la acea dată, că în cazul în care părinţii naturali intră în contact cu cei adoptivi sau au acces la datele lor de identificare, se poate ajunge la situaţii de şantaj al părinţilor naturali asupra celor adoptatori.
În acelaşi t