Cei care sperau ca votul uninominal pentru presedintia Consiliilor Judetene sa-i spulbere pe baronii locali sunt acum probabil crunt dezamagiti.
Dupa scrutinul in premiera de duminica ii regasim pe cei mai multi dintre ei, vioi si fericiti, in acelasi fotoliu. De aceasta data insa, stau acolo nu datorita negocierilor postelectorale, ci impusi de votul popular.
Diferenta este foarte importanta si le sporeste considerabil puterea in propriul partid, dupa cum sumele importante pe care le vor avea in mana vor fi numai bune pentru consolidarea popularitatii locale.
Multi baroni au redevenit sefi de consilii judetene in pofida scandalurilor imense in care au fost implicati si chiar a dosarelor deschise pe numele lor la DNA. Sa luam cateva exemple semnificative.
In Alba, democrat liberalul Ion Dumitrel ramane in functie, cu peste 50 la suta din voturi, desi se afla pe lista Coalitiei pentru o guvernare curata, din cauza unei afaceri "cornul si laptele".
In Botosani, social-democratul Constantin Contac ramane si el in functie (32,96%), desi anul trecut a fost trimis in judecata de catre DNA pentru spalare de bani, fals in declaratii si operatiuni financiare in situatii de incompatibilitate. Este acuzat ca ar fi acumulat ilegal aproape 20 de milioane de euro.
In Constanta, alt social democrat, Nicusor Constantinescu, a galopat spre reconfirmare (52,2%), desi a fost implicat in scandaluri de notorietate, individual sau impreuna cu primarul reales al Constantei, Radu Mazare si el client fidel al DNA.
In Hunedoara, liberalul Mircea Ioan Molot va fi tot seful judetului (42,98%), desi apare si el pe lista Coalitiei pentru o guvernare curata sub acuzatia de distribuire dicretionara de fonduri publice.
Teleorman - Liviu Dragnea, PSD isi pastreaza presedintia consiliului judetean (42.06%),