Proiectul de lege privind reducerea pensiilor fostilor securisti a ajuns luni pe masa Guvernului, anunta Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, dar nu e clar daca modificarile vor putea intra in vigoare. Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a declarat deja public ca din punct de vedere juridic nu poate fi luat un drept castigat. Fostii securisti incaseaza pensii de pana la 7 ori mai mari fata de o pensie medie in Romania. Fostul ofiter de securitate Ilie Merce, azi deputat PRM, ridica o pensie lunara de 21 de milioane de lei iar pensia generalului Nicolae Plesita ajunge la 55 de milioane de lei vechi.
IICCR anunta ca a inaintat luni la Cancelaria Primului - Ministru proiectul de Lege privind pensiile unor responsabili ai regimului comunist implicati in acte de represiune. “Proiectul de lege are in vedere sanctionarea responsabililor regimului comunist care, detinând functii in aparatul de partid si de stat, au lezat grav drepturile si libertatile omului, punand in practica politica represiva a regimului totalitar. intelegem prin responsabili ai regimului comunist persoanele cu responsabilitati in aparatul de partid si de stat (activisti de partid, magistrati, ofiteri ai Ministerului de Interne - Securitate, Militie, Penitenciare - si ai Apararii) care, prin actiunile lor, au aplicat politica represiva a regimului comunist”, se arata intr-un comunicat al Institutului condus de istoricul Marius Oprea. Istoricul a explicat recent ca majoritatea fostilor ofiteri de securitate aveau ca pregatire de baza ocupatii ca cea de lacatus, insa primesc astazi pensii foarte mari datorita gradelor obtinute la Securitate.
Salariul minim pe economie pentru fostii securisti
Actul normativ propune stabilirea cuantumului pensiei la nivelul salariului de baza minim brut pe tara pentru persoanele enumerate mai sus. "Sumele rezultate din reducerea p