Apicultorii sunt, de mai bine de şase săptămâni, în perioada de pastoral. Ieri, în jurul Bacăului, s-au întrunit câteva zeci din zona Moldovei şi au discutat despre problema mierii de
Apicultorii sunt, de mai bine de şase săptămâni, în perioada de pastoral. Ieri, în jurul Bacăului, s-au întrunit câteva zeci din zona Moldovei şi au discutat despre problema mierii de salcâm.
Anul acesta, din cauza climei, salcâmii n-au mai înflorit decât pe alocuri şi la cea mai bună miere producţia a scăzut la jumătate. De săptămâna viitoare, apicultorii merg la Vatra Dornei, judeţul Suceava, unde înfloreşte zmeura.
Mugurii,afectaţi de frig
"Avem o problemă cu mierea de salcâm. Pe lângă faptul că seceta de anul trecut a afectat procesul de înflorire a salcâmilor, anul acesta, a venit căldura prea devreme. Salcâmii au înflorit datorită aerului cald, dar vremea rece s-a reinstalat şi mugurii au fost distruşi. O condiţie ca florile de salcâm să aibă nectar este ca noaptea temperatura aerului să nu coboare sub 12 grade Celsius.
Anul acesta, nopţile au fost mult mai reci, cu temperaturi de cel mult 8 grade Celsius. Aşa că florile de salcâm s-au uscat în parte, iar cele care au scăpat nu au avut destul nectar", ne-a declarat Mihai Cojoc, un moldovean din Câmpulung Moldovenesc care are 15 familii de albine.
Mierea de salcâm nu e incoloră
Mihai Cojoc spune că mierea de rapiţă nu este foarte agreată de clienţi. De aceea, stupul trebuie să fie golit de ea înainte de mierea de salcâm, ca să asigure puritatea acesteia. "Dintre toate tipurile de miere, cea de salcâm este favorită. Ea nu cristalizează şi are aspect comercial tot anul.
Anul acesta, din cauza condiţiilor climatice, mierea de salcâm nu va fi ca de obicei, adică incoloră. Lipsa florilor de salcâm a obligat albinele să amestece nectarul florilor. De aceea, mierea de salcâm din acest