Cele mai folosite uşi de exterior sunt realizate din esenţe de lemn sau, mai nou, din PVC sau aluminiu. Un raport bun calitate-preţ şi aspectul plăcut sunt principalele criterii în alegerea
Cele mai folosite uşi de exterior sunt realizate din esenţe de lemn sau, mai nou, din PVC sau aluminiu. Un raport bun calitate-preţ şi aspectul plăcut sunt principalele criterii în alegerea uşilor de exterior. Însă, în bătălia lemn versus metal, fiecare dintre părţi are avantajele şi dezavantajele ei.
Uşile pot fi realizate din lemn de brad, fag, stejar, cireş sau alte esenţe, în funcţie de preferinţe. Cel mai ieftin lemn este bradul. O uşă din brad costă aproximativ 500 de lei pe metru pătrat (cu TVA), dar fără sistemul de închidere.
Sistemul de închidere este alcătuit din mânere, broască şi şilduri. La polul opus se află stejarul, unde metrul pătrat costă aproximativ 1.100 de lei. "Avantajul unei uşi din lemn este că are finisaje de calitate superioară faţă de vopseaua de pe uşile metalice.
De asemenea, nu există riscul de a rugini, ceea ce asigură menţinerea în timp a aspectului şi funcţionalităţii uşii. În plus, izolaţia fonică şi termică este superioară faţă de uşile metalice", a declarat Marius Coroiu, reprezentant al firmei Porta K.M.I. România.
Un alt avantaj al lemnului, comparativ cu PVC-ul şi cu aluminiul, este faptul că, la uşile din lemn, tocul poate fi confecţionat pe toată grosimea zidului unde se montează uşa. Trebuie ştiut că PVC-ul îngălbeneşte, pe când lemnul nu îşi schimbă culoarea în timp.
Chiar dacă se mai pierde din culoare, aceasta poate fi reîmprospătată prin aplicarea unui nou strat de lac. Sistemele de închidere variază de la broasca simplă, la broasca dublă îngropată, respectiv broasca cu închidere multipunct prevăzută cu cilindri antifurt.
Uşile metalice sunt mai rezistente la intemperii
Uşil