Nici nu s-au inchis bine urnele duminica seara, ca PD-L, PSD si PNL s-au grabit sa se si declare invingatoarele alegerilor locale. PSD se bazeaza pe procentele, inca partiale, potrivit carora social democratii au obtinut cele mai multe mandate de primari din primul tur, cele mai multe mandate de consilieri locali si de presedinti de consilii judetene, iar in materie de consilieri judeteni sunt pe locul al doilea dupa PD-L. In subtext, social democratii si-l revendica si pe Sorin Oprescu aflat pe primul loc in lupta pentru Capitala si pe care au anuntat deja ca-l vor sustine in finala de pe 15 iunie.
PD-L se declara multumit pentru ca in Bucuresti are cele mai multe locuri in consiliul general si un primar de sector ales din primul tur, are cele mai multe mandate de consilieri judeteni, a castigat din primul tur cel putin doua mari orase in frunte cu Clujul si, in general, are un rezultat mult mai bun decat in 2004, spre deosebire de PSD care au un rezultat total mai slab decat acum 4 ani.
PNL, pe locul al treilea, se lauda cu cele mai bun rezultat din istoria sa si, cu faptul ca, mai ales in Bucuresti, este in pozitia partidului fara de care nu se poate face majoritatea. Ei bine, in aceste conditii cine a invins? Ei zic ca ordinea este PSD, PNL, PD-L.
Socotelile unui an
E drept ca rezultatul social democratilor este mai prost decat in 2004, dar va mai amintiti unde era PSD dupa referendumul de demitere a presedintelui, anul trecut? Cu cel putin 10 procente mai jos si, mai grav decat atat, pe trend descendent. Toata lumea citea in bobi disolutia PSD dupa palma extrem de usturatoare primita de la electorat. Ei bine, social democratii nu numai ca au oprit declinul, ci sunt din nou pe trend ascendent.
Masurile populiste impuse guvernului Tariceanu, dependent de sustinerea PSD, si asumate de social democrati si-a