Lusi, un gheizer din insula Java, s-a transformat peste noapte în cel mai mare vulcan noroios din lume. El a făcut deja 13.000 de victime din luna mai 2006, când a început să arunce în aer
Lusi, un gheizer din insula Java, s-a transformat peste noapte în cel mai mare vulcan noroios din lume. El a făcut deja 13.000 de victime din luna mai 2006, când a început să arunce în aer sute de mii de metri cubi de gaze şi noroi.
Situat în insula Java de Est din Indonezia, Lusi a devastat, timp de doi ani, numeroase locuinţe, obligând peste 10.000 de persoane să se refugieze.
Specialiştii sunt însă optimişti şi consideră că sunt destule semne că această catastrofă naturală este pe cale să ia sfârşit. Vulcanologii susţin că pământul care se află în apropierea principalei guri a vulcanului s-ar fi curbat cu 146 de metri în ultimele două săptămâni, ceea ce înseamnă că Lusi începe să se prăbuşească în interior.
Soluţie disperată
"Nu am văzut niciodată până acum un vulcan mai rapid decât acesta", a spus profesorul american Richard Davies, geolog la Universitatea din Durham, Carolina de Nord. Anul trecut, autorităţile indoneziene au pus în aplicare un plan disperat.
Timp de două luni au aruncat în craterul principal al vulcanului peste 2.000 de bile de beton, în speranţa ca vor reuşi să tempereze debitul vulcanului. "Ce s-a întâmplat cu aceste bile nimeni nu ştie, pentru că nimeni nu le-a mai văzut vreodată", a mai spus Davies.
Vestea că principala gură a vulcanului se prăbuşeşte este totuşi îmbucurătoare, iar specialiştii apreciază că se vor forma la suprafaţă noi bazine naturale de noroi şi, astfel, presiunea din adâncuri se va reduce, fapt care va determina încetarea activităţii acestui vulcan, care pune în pericol de-atâta vreme comunităţile din Indonezia.