În momentul de faţă salariul mediu brut pe economie este de 425 de euro, iar cel minim de 140 de euro
România are, alături de Bulgaria, cele mai mici costuri cu forţa de muncă din UE, raportat la ora de lucru
Românii ar putea ajunge să câştige, în medie, 1.133 de euro brut, pe lună. Acest lucru ar putea fi posibil însă abia în 2020, conform Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Pentru anul acesta se estimează un salariu brut mediu pe economie de 425 de euro. Asta înseamnă că un român va câştiga anul acesta, în medie, cu un euro mai puţin decât un muncitor care lucrează pentru salariul minim din Portugalia. În România salariul minim este de 140,20 euro, conform Federaţiei Europene a Angajatorilor (FedEE).
“Evoluţia salariului mediu pe economie ar trebui privită mai degrabă prin perspectiva ritmului de creştere şi mai puţin a valorii propriu-zise”, a declarat pentru Gândul Radu Crăciun, director de investiţii al Interamerican Fond de Pensii. Altfel spus, acest indice reprezintă într-o mare măsură tendinţa generală a pieţei forţei de muncă de a aprecia salariile angajaţilor.
În ceea ce priveşte costurile cu forţa de muncă românii sunt în continuare printre cei mai ieftini angajaţi din Uniunea Europeană, depăşiţi numai de bulgari, în funcţie de costurile cu forţa de lucru raportate la ora de muncă. O oră de muncă în Bulgaria îi costă pe angajatori, în medie, 1,65 de euro, iar în România 2,68 euro. În Ungaria nivelul este de 6,34 euro. În cazul României salariul plătit angajatului reprezintă 72,1% din costul total, adică aproape doi euro. Cei mai scumpi angajaţi sunt cei din Elveţia, cu 33,81 euro/oră, Islanda, 32,37 euro şi Suedia, cu 32,16 euro.
Salariul se duce în mare parte pe mâncare
În România 37,5% din coşul zilnic în baza căruia se calculează inflaţia este reprezentat de produsele alimentare, adică de trei ori mai mult decât medi