Fermierii solicită Ministerului Agriculturii interzicerea estimărilor cu privire la viitoarea recoltă de grâu. Aceştia avertizează că previziunile generoase ale procesatorilor şi
Fermierii solicită Ministerului Agriculturii interzicerea estimărilor cu privire la viitoarea recoltă de grâu.
Aceştia avertizează că previziunile generoase ale procesatorilor şi comercianţilor cu privire viitoarea recoltă de grâu au ca scop crearea unei presiuni pe piaţă cu scopul de a obţine cel mai mic preţ. Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), susţine că, în preajma recoltării, beneficiarii de produse agricole au tendinţa de a face supraestimări ale recoltelor cu scopul de a crea o presiune pe piaţă grâului.
În acest sens, Marcel Cucu solicită tuturor agricultorilor să nu intre în panică şi să nu accepte preţuri derizorii la grâu şi celelalte produse din această campanie.
"Toate preţurile practicate în România trebuie să fie în acord cu piaţa internaţională, cu principalele burse agricole internaţionale", susţine preşedintele LAPAR.
Fermierii cer 200 de euro/tonă
Presiunile pe piaţă sunt normale, dar în final piaţa va decide, susţine Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN). Popescu spune că grâul din iunie este cu 25-30% mai ieftin decât cel din recolta anterioară pentru că nu include şi alte costuri, cum ar fi cele de depozitare şi tratare.
Marcel Cucu susţine că procesatorii speră să obţină un preţ al grâului de 0,35-0,45 lei pe kilogram. El spune că la 0,45 lei pe kilogram abia sunt acoperite costurile de producţie, iar un preţ corect ar fi de 0,8 lei pe kilogram, susţine preşedintele LAPAR.