Romania nu are un sistem de localizare a celor care suna de pe mobil la numarul de urgenta 112 si nu a informat Bruxelles-ul nici privind timpii de reactie la aceste apeluri si nici asupra capacitatii centrelor de preluare a apelurilor la 112 de a raspunde in cel putin o limba UE diferita de cea nationala, a anuntat marti Comisia. Mai mult, tara noastra este in faza a doua a procedurii de incalcare a dreptului comunitar si maine, 4 iunie, expira termenul acordat Romaniei inainte de a fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie. Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, spune ca nu se asteapta ca Romania sa ajunga in instanta.
Informatia pe scurt:
1. Comisia Europeana a lansat o pagina de internet dedicata informarii privind functionarea numarului de urgenta 112 in UE. Romania este laudata o data si aratata cu degetul de trei ori.
2. Maine, 4 iunie, expira termenul acordat Romaniei inainte de a fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie.
3. Autoritatile romane nu se asteapta ca procedura sa continue cu aducerea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie
Comisia Europeana a anuntat marti lansarea unei pagini de Internet dedicata special numarului european de urgenta 112, ocazie cu care a semnalat si deficientele acestui serviciu, capitol unde apare citata si Romania.
Romania - laudata de CE o singura data, aratata cu degetul de trei ori
Astfel, Romania si alte cinci tari UE (Italia, Lituania, Tarile de Jos, Polonia si Slovacia) au deschise proceduri de incalcare a dreptului comunitar, pentru lipsa un sistem de localizare a celor care suna de pe mobil la numarul de urgenta 112.
De asemenea, Romania si alte opt tari UE (Belgia, Franta, Italia, Cipru, Luxemburg, Malta, Polonia si Slovacia) sunt exemple negative pentru ca nu au informat Bruxelles-ul privind timpii de reac