Bancile au strans fonduri in valoare de peste 1,2 miliarde de euro sub forma de provizioane care sa le ajute sa acopere eventuale pierderi suferite din cauza neincasarii unora dintre creditele acordate.
La sfarsitul lunii martie stocul de povizioane a inregistrat o crestere de nu mai putin de 186% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insumand 4,38 miliarde de lei (circa 1,2 mld. euro).
Numai in primele trei luni ale anului, rezervele bancilor pentru acoperirea unor posibile riscuri de credit s-au majorat cu aproape 23% fata de nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut. De asemenea, luna martie a consemnat o majorare de peste 8% fata de luna precedenta.
Provizioanele pot constitui un factor major de crestere a costurilor unei banci si sunt strans legate de politica de risc a fiecarui jucator.
Cresterea rapida a provizioanelor in trimestrul I survine in contextul mentinerii unui ritm accelerat de majorare a soldului de credite la nivelul sistemului bancar, care a ajuns sa insumeze aproape 46 de miliarde de euro. In aceste conditii, stocul de provizioane acopera circa 2,6% din totalul creditelor aflate in sold.
Avand in vedere evolutiile din ultimele luni de pe piata financiara, bancile iau in calcul riscurile suplimentare date de scumpirea finantarilor din afara si implicit a creditelor acordate, la care se adauga fluctuatiile de curs, toate putand afecta capacitatea clientilor de a-si rambursa datoriile.
Nu in ultimul rand, de la sfarsitul lunii martie, BNR a stabilit de la sfarsitul lunii martie majorarea coeficientilor de provizionare pentru creditele in valuta destinate debitorilor expusi riscului valutar, ceea ce ar urma sa se reflecte intr-o crestere suplimentara a stocului de provizioane la nivelul sistemului bancar.
La 31 martie, stocul de provizoane mediu per ansamblul industriei bancare forma