Oficialii de la Bucureşti cred că un mesaj politic va forţa economia să răspundă criteriilor europene Euro va fi adevăratul paşaport de intrare a economiei în Europa. Un paşaport
Oficialii de la Bucureşti cred că un mesaj politic va forţa economia să răspundă criteriilor europene
Euro va fi adevăratul paşaport de intrare a economiei în Europa. Un paşaport care nu se acordă pe indulgenţe politice, ci pe bază de cifre.
Preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, au anunţat ieri la Frankfurt (unde se află Banca Centrală Europeană) că România vrea să adopte moneda euro în 2014.
Angajamentul oficial confirmă un termen vehiculat de mai mult timp în România, dar considerat astăzi cel puţin foarte ambiţios, comparativ cu principalii indicatori ai economiei autohtone.
Dacă peste doi ani (perioada minimă de stagiu în anticamera euro, aşa-numitul ERM-II) ne-am propune să adoptăm moneda europeană, pur şi simplu ni s-ar trânti uşa în nas. Am pica la primul examen - inflaţia cu o rată anuală de peste 8%, suntem cu cinci puncte procentuale peste normă.
Având o inflaţie "neeuropeană", evident că n-am trece nici criteriul dobânzilor. Şi, evident, nu va fi suficient să spunem că stăm bine la criterii precum deficitul bugetului consolidat sau datorie publică. Cu alte cuvinte nu va fi suficient să spunem "strângem şurubul, deci fiţi indulgenţi cu noi".
În realitate, chiar ar fi contraproductiv să strângem şurubul pentru a trece la euro. Deşi criteriile privind convergenţa reală nu sunt foarte clar stabilite, România trebuie să ajungă la un nivel "european" al PIB/locuitor exprimat la paritatea puterii de cumpărare. Acum, de-abia suntem la o treime.
Parcursul …inteligent
În mod cert, nu vom putea intra în zona euro cu actualele salarii, arată analistul Lucian Anghel, economistul şef