Cumpărătorii trebuie să plătească dacă vor sacoşe din plastic în marile magazine Poluarea generată de ambalajele din plastic oferite gratuit la cumpărături a impus interzicerea
Cumpărătorii trebuie să plătească dacă vor sacoşe din plastic în marile magazine
Poluarea generată de ambalajele din plastic oferite gratuit la cumpărături a impus interzicerea acestora. Patronii care nu respectă legea sunt amendaţi.
Autorităţile de la Beijing se confruntă cu o nouă provocare legată de problema protecţiei mediului - invazia pungilor de plastic şi încercarea de a limita acest factor de poluare, scrie cotidianul britanic "The Times".
Pe parcursul ultimilor ani, chinezii au abandonat total alte tipuri de sacoşe şi au ajuns să folosească, la scară tot mai mare, punga de plastic ori de câte ori merg la cumpărături. Oferită în mod gratuit, punga de plastic a devenit un ambalaj uzual al tuturor chinezilor, aceştia ajungând la "performanţa" de a folosi până la trei pungi pentru ambalarea aceluiaşi produs.
Poluarea câmpurilor şi a vieţii marine
Aruncate la întâmplare, pungile de plastic au invadat în scurt timp suprafeţe întinse de câmpuri din China, pe care le-au transformat în adevărate depozite de astfel de ambalaje. De asemenea, tot pe seama pungii de plastic este pusă colmatarea unor lacuri, precum şi accidente în urma cărora anumite animale ajung să se sufoce.
Astfel, conştiente de faptul că ţara a devenit aproape sufocată de aceste ambalaje, autorităţile chineze încearcă să reducă impactul negativ asupra mediului. Prima măsură luată în acest sens a fost interzicerea pungilor de plastic care au o grosime de 0,025 milimetri, care deveniseră omniprezente pentru toate tipurile de cumpărături. În acest fel, autorităţile consideră că cei care foloseau astfel de sacoşe vor opta pentru cumpărarea altora mai solide.
Amendă de peste 7