Hillary Clinton nu a acceptat încă înfrângerea, însă „ar accepta” vicepreşedinţia
Republicanul John McCain îşi cunoaşte în sfârşit rivalul
Peste şase luni, America ar putea avea, pentru prima dată în istorie, un preşedinte de culoare. La alegerile prezidenţiale din noiembrie, republicanului septuagenar John McCain i se va opune democratul de culoare cu valenţe de „vorbitor inspiraţional” Barack Obama. Această clarificare a situaţiei electorale a venit ieri, în ultima zi a alegerilor primare pentru învestitura democrată la prezidenţialele SUA, când victoria înregistrată de Obama în statul Montana i-a asigurat acestuia numărul suficient de delegaţi şi superdelegaţi (2154 faţă de necesarul de 2118), pentru a avea certitudinea învestiturii. Obama însuşi s-a proclamat, fără falsă modestie, „candidatul democrat pentru prezidenţialele SUA”.
Cel care în urmă cu câteva luni nici măcar nu era considerat un rival viabil pentru „maşina politică” Hillary Clinton a bătut-o pe aceasta la propriul joc, oferindu-le americanilor şansa istorică de a fi conduşi de un preşedinte de culoare. Victoria de ieri a pus capăt unei lungi bătălii pentru nominalizare, care a semănat îngrijorare în rândul susţinătorilor democraţi cu privire la şansele partidului de a se mai concentra asupra luptei cu republicanii, în cele câteva luni care au mai rămas până la prezidenţiale.
Negocieri şi opţiuni
Cu o generozitate demnă de un candidat prezidenţial, Obama i-a telefonat lui Hillary pentru a o felicita pentru victoria înregistrată în Dakota de Sud (care totuşi nu a mai putut schimba cursul lucrurilor) şi pentru a o invita la o discuţie despre care mulţi cred că se va axa pe chestiunea „tandemului”. De altfel, chiar şi la discursul victorios ţinut în St. Paul, Minnesota (unde, culmea, republicanii îşi vor ţine convenţia de nominalizare a candidatului la prezidenţiale), Obama