» Ludovic Orban, Cristian Adomnitei, Radu Berceanu, Ilie Sarbu, Cristian Boureanu sau Cozmin Gusa. Nume "grele" ale politicii ce au in comun un lucru: sunt ministri sau parlamentari care au esuat in batalia electorala.
» Din peste 60 de senatori si deputati inscrisi in cursa pentru primarii sau sefia consiliilor judetene, mai putin de zece si-au atins scopul ori au reusit sa treaca de primul tur.
» Nici ministrii-candidati nu au facut o figura mai frumoasa in alegerile locale, majoritatea obtinand cu mult sub procentele partidelor din care fac parte.
Doar in cursa pentru primaria Capitalei s-au inscris patru senatori ("independentul" Sorin Oprescu, democrat-liberalul Vasile Blaga, social-democratul Cristian Diaconescu si peremista Verginia Vedinas), doi deputati (liderul PIN, Cozmin Gusa, si reprezentantul PNTCD, Aurelian Pavelescu) si un ministru (liberalul Ludovic Orban). Cu exceptia celor intrati in turul doi, ceilalti au obtinut rezultate cu mult sub asteptarile partidelor care i-au desemnat: Diaconescu – 12,33%, Orban – 11,74%, Gusa – 5,79%, Vedinas – 1,48%, Pavelescu – 1,46%. Ba, mai mult decat atat, primii doi au ramas la distanta mare de procentele obtinute pe tara de PSD, respectiv PNL in ceea ce priveste consilierii judeteni si locali.
Fara priza in judete
Dupa batalia pentru Bucuresti, o atentie deosebita merita confruntarea pentru sefia judetelor, in conditiile in care pentru prima data in istoria postdecembrista ocupantii acestor functii sunt alesi de populatie si nu de consilierii judeteni. Schimbarea de sistem electoral, la pachet cu banetul ce va ajunge pe mana sefilor de consilii judetene, i-a determinat pe mai-marii partidelor sa "arunce" in batalie "piese" considerate grele, binecunoscute macar in plan local, daca nu si national. Asa s-a ajuns ca numai pentru CJ sa se bata 28 de senatori si deputati, un min