După decizia finalizării ultimelor două reactoare la Cernavodă până în 2015, Guvernul analizează construcţia unei noi centrale nucleare până în 2020. Deocamdată, însă, s-a încurcat în probleme de strategie şi finanţare la primul proiect. România plusează pe cartea nucleară. Conform declaraţiilor oficialilor de la Nuclearelectrica, cea de a doua centrală va avea o putere instalată de 2.400 MW. „Necesitatea realizării acestei centrale a reieşit în contextu
După decizia finalizării ultimelor două reactoare la Cernavodă până în 2015, Guvernul analizează construcţia unei noi centrale nucleare până în 2020. Deocamdată, însă, s-a încurcat în probleme de strategie şi finanţare la primul proiect.
România plusează pe cartea nucleară. Conform declaraţiilor oficialilor de la Nuclearelectrica, cea de a doua centrală va avea o putere instalată de 2.400 MW. „Necesitatea realizării acestei centrale a reieşit în contextul unor scenarii privind evoluţia prognozată a consumului de energie electrică atât la nivel naţional, cât şi regional“, a declarat Teodor Chirica, director general al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN).
Prima etapă, pentru care Guvernul a alocat deja banii, vizează realizarea studiului de amplasament în baza căruia se va stabili locaţia optimă. Până la finalizarea acestui studiu, atrage atenţia directorul general al SNN, toate variantele vehiculate cu privire la amplasament sunt „simple speculaţii“.
Variante de amplasament
Studiile realizate înainte de 1989 pe această temă s-au concretizat într-o listă cu locaţii posibile, selectate pe baza unor criterii specifice privind asigurarea apei de răcire, caracteristicile solului, condiţiile de seismicitate. Lista de acum două decenii cuprinde variante precum: Măcin (pe Dunăre), Lipova (pe