Magistratul arădean arestat pentru corupţie şi complicele său au avut grijă să-şi „acopere urmele“.
Judecătorul arădean Ioan Lazăr, arestat, la sfârşitul săptămânii trecute, după ce a primit 25.000 de euro şpagă pentru a soluţiona un dosar cu neînceperea urmăririi penale (NUP) şi afaceristul care i-a fost complice „au comis faptele cu premeditare, având grijă să-şi acopere spatele“ pentru a nu ajunge după gratii.
Cel puţin aşa reiese din documentele în care magistraţii Curţii Supreme şi-au motivat decizia de a-i aresta preventiv pe cei doi. Concret, judecătorii arată că Lazăr şi omul de afaceri Traian Sabău au mers până într-acolo încât au verificat o parte dintre banconotele primite şpagă, la magazinul duty-free din Vama Jimbolia (judeţul Timiş). Asta, pentru a se asigura că nu au fost daţi pe mâna procurorilor anticorupţie şi că bancnotele nu au fost inscripţionate cu „MITĂ“, aşa cum se obişnuieşte în cazul unui flagrant.
Procurorii au fost însă prevăzători şi au urmărit bancnotele după seriile indicate de denunţător, care făcuse plângere împotriva judecătorului şi a complicelui acestuia cu aproape două săptămâni înainte. Mai mult, din momentul înregistrării denunţului - 16 mai 2008 - şi până săptă mâna trecută, când a avut loc flagrantul, atât telefoanele, cât şi discuţiile celor doi au fost interceptate, anchetatorii ajungând la concluzia că limbajul folosit de magistrat este mai degrabă demn de un membru al lumii interlope, decât de un judecător.
Lazăr: „Nu discut!Treizeci de mii...“
Astfel, potrivit motivării Curţii Supreme, judecătorul Ioan Lazăr - preşedinte al unui complet de judecată de la Tribunalul Arad şi prodecan al Facultăţii de Drept din Arad - i-ar fi pretins, prin intermediul lui Sabău, denunţătorului Ştefan Marină nici mai mult, nici mai puţin decât 30.000 de euro pentru a menţine sol