» Dakota de Sud si Montana au fost ultimele etape ale alegerilor primare democrate, o cursa electorala care s-a prelungit si a luat o intorsatura neasteptata.
"Astazi ar putea fi ultima zi in care sunt implicat intr-o campanie" electorala, a declarat fostul presedinte american Bill Clinton, intarind zvonurile privind retragerea sotiei sale, Hillary Clinton, din cursa pentru nominalizarea democrata. Un alt semn de rau augur pentru Hillary Clinton era si faptul ca unii dintre membrii echipei sale de campanie incepusera sa isi reactualizeze CV-urile si sa caute potentiali angajatori.
Dakota de Sud si Montana trimit, in total, 31 de delegati la Conventia Democrata, iar Barack Obama a pornit ca favorit in ambele state. El mai avea nevoie de 46 de delegati pentru a-si asigura nominalizarea si, dincolo de rezultatele in sine ale ultimelor doua alegeri primare, astepta si ca multi superdelegati democrati sa anunte public ca il sustin. Obama a declarat pentru AP ca numerosi superdelegati l-au asigurat in particular de sprijinul lor, dar nu si-au facut publica optiunea din respect fata de procesul electoral, asteptand incheierea alegerilor primare. Potrivit unor surse apropiate lui Obama, acesta nu a dorit sa faca presiuni pentru a forta o decizie a superdelegatilor, pentru a-i oferi lui Hillary Clinton un ragaz de o zi sau doua, in care aceasta sa isi poata anunta in termeni proprii si cu demnitate iesirea din cursa.
» Barack Obama si-a incheiat campania in St. Paul (Minnesota), iar Hillary Clinton in New York.
Competitie
» Accent pe superdelegati
Inaintea alegerilor primare din Dakota de Sud si Montana, Obama era sigur de 2072 de delegati, iar Hillary Clinton avea 1915 delegati. Dintre superdelegati, 202 nu anuntasera inca pe cine vor sustine in conventia de la sfarsitul lunii august. Cei doi candidati si echipele lor de c