Preşedintele Curţii de Conturi, Dan Drosu Şaguna, vorbeşte într-un interviu acordat revistei Capital despre presiuni politice şi ameninţări la adresa instituţiei. Capital: Lucraţi pentru această instituţie din 1993 şi sunteţi preşedintele ei din 2002. Aţi simţit vreodată nevoia de atribuţii suplimentare? Dan Drosu Şaguna: În lume există două tipuri de instituţii de control financiar: de tip latin, ca a noastră, unde are loc un control de legalitate şi constată
Preşedintele Curţii de Conturi, Dan Drosu Şaguna, vorbeşte într-un interviu acordat revistei Capital despre presiuni politice şi ameninţări la adresa instituţiei.
Capital: Lucraţi pentru această instituţie din 1993 şi sunteţi preşedintele ei din 2002. Aţi simţit vreodată nevoia de atribuţii suplimentare?
Dan Drosu Şaguna: În lume există două tipuri de instituţii de control financiar: de tip latin, ca a noastră, unde are loc un control de legalitate şi constatările se valorifică de regulă prin instanţă, respectiv de tip anglo-saxon, unde are loc un audit, iar constatările se valorifică prin recomandare. Desigur că educaţia anglo-saxonă îi determină pe cei auditaţi să respecte recomandările Curţii de Conturi.
Capital: Ce ar face compatrioţii noştri în aceeaşi situaţie?
DDŞ: Educaţia românilor îi va determina să ia recomandările şi să le arunce la coş. A existat, în 2005, o tentativă de a transforma Curtea de Conturi într-o instituţie de tip anglo-saxon, iar acum există din nou un proiect de acelaşi tip pe masa de lucru a Senatului. Aşadar, dorinţa noastră nu e de a spori atribuţiile Curţii, ci de a menţine statutul actual.
Capital: Politicienii pot schimba, prin legi, modul în care funcţionează instituţia. Au existat şi altfel de tentative de ingerinţă politică în activitatea Curţii? @N_