Obiceiul romanului de a lua una mica inainte de mancare, o bere sau un vin dupa masa de pranz, asta in cazurile fericite, cand consumul de alcool se rezuma la atat, si nevoia de a manca multa paine pe langa aproape orice fel de alimente, ne situeaza printre primii in Europa la cheltuielile alocate pentru mancare. Pentru ca pretul alimentelor a crescut simtitor in ultima perioada, suma inscrisa devine din ce in ce mai mare pe bonul fiscal, in timp ce acesta se face din ce in ce mai scurt!
Primii in Europa Unita
Potrivit statisticilor furnizate anul acesta de EUROSTAT-organizatia europeana care se ocupa de analiza diferitelor domenii din statele membre ale Uniunii Europene, pretul alimentelor in Romania a crescut moderat in perioada aprilie 2007-aprilie 2008, cu doar 12,4%. Cea mai mare crestere a preturilor la alimente a avut-o Bulgaria, ajungand la 25,4%, iar cea mai mica a fost in Polonia, de 3,2%. Media in Uniune este de 7,1%. Potrivit aceluiasi raport al EUROSTAT Romania se situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana la ponderea alimentelor din bugetul unei familii, aceasta fiind 34,5% fata de media europeana de numai 14,6%.
S-a scumpit cosul zilnic
Aproximativ 60% din cosul zilnic reprezentat de lapte, branza si oua, paine, cereale si carne preturile au crescut intre 4 si 14,9% intr-un an. Preturile au crescut la toate alimentele, dar cel mai mult s-a scumpit uleiul de floarea soarelui, cu 50,2% intr-un an, atingand astronomica suma ce in urma cu 19 ani era pretul unei Dacii! Orezul se tine aproape cu 4,5-6,0 de lei kilogramul. Nici legumele si fructele nu au scapat de scumpirea cu 20-23%. Zaharul, ciocolata si dulceturile in schimb nu s-au scumpit decat cu 2%! Asa se explica de ce se duc aproape 35% din bugetul unei familii pe alimente! O pondere mult mai mica la acest capitol o are Lituania, 23,2%, desi se afla printre primele l