- Diverse - nr. 108 / 4 Iunie, 2008 Proiectul pentru Invatamantul Rural (PIR) a fost premiat de un juriu al Bancii Mondiale, in cadrul primei competitii cu tema "Imbunatatirea vietii oamenilor din Europa si Asia Centrala", pentru rezultatele si impactul remarcabil pe care acesta le are in Romania. Programul este coordonat de Unitatea de Management al Proiectelor pentru Invatamantul Preuniversitar (UMPIP) din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, aflam de la dr. Arina Modrea, expert educatie, UJIP Mures.
Educatie de calitate pentru elevii din mediul rural
Proiectul pentru Invatamantul Rural, ce a demarat in 2003 si se va incheia anul viitor, are un buget de 90 milioane USD si este co-finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei. Obiectivul general vizeaza imbunatatirea accesului la o educatie de calitate pentru elevii din mediul rural, cuantificata prin rezultate scolare mai bune, precum si printr-un procent mai mare de promovabilitate si absolvire.
Perfectionarea cadrelor didactice
In cadrul acestui proiect au fost perfectionate peste 55.000 de cadre didactice din mediul rural prin programul de dezvoltare profesionala la nivelul scolii (circa 70% din numarul total de cadre didactice din mediul rural). Pentru derularea acestei activitati au fost dotate 463 de centre de resurse fixe cu aparatura electrotehnica si IT. Printr-un program de invatamant deschis la distanta (IDD), au fost calificate un numar de 3.060 de cadre didactice din mediul rural.
Modernizarea unitatilor de invatamant
1.500 de scoli de la sate au fost dotate cu mobilier, 430 de scoli au beneficiat de instalatii noi de apa curenta, iar 70 de scoli au beneficiat de toate facilitatile (apa curenta, instalatii termice, electrice si sanitare). 8.000 de unitati scolare din mediul rural au primit materialele did