Jocul de trei partide impune alianţa a două dintre ele împotriva celui de al treilea Românii, după cum îi place preşedintelui Băsescu să spună, au vorbit. Politicienii trebuie acum
Jocul de trei partide impune alianţa a două dintre ele împotriva celui de al treilea
Românii, după cum îi place preşedintelui Băsescu să spună, au vorbit. Politicienii trebuie acum să asculte voinţa electoratului. Votanţii au decis să păstreze în jocul politic trei partide, PSD şi PD-L, aflate practic la egalitate, şi PNL.
Tentativele de schimbare a peisajului venite din partea PIN şi a PNG nu au avut niciun impact. PRM cade sub pragul electoral. UDMR îşi păstrează capitalul votului etnic, dar îşi pierde influenţa de formaţiune care asigură stabilitatea guvernării. În ipoteza în care rezultatele la parlamentare vor fi similare cu localele de pe 1 iunie, oricare dintre partidele mari, PD-L sau PSD, ar putea să obţină o majoritate în alianţă cu PNL.
Aceste rezultate îl obligă la o reevaluare de strategie, în primul rând, pe Traian Băsescu. Preşedintele şi-a construit întregul proiect politic pornind de la ideea că partidul său, PD-L, va dobândi hegemonia în urma alegerilor europene, locale şi parlamentare.
După două etape electorale, realitatea arată altceva. PD a luat 28,81% la europene plus 7,78% de la PD-L-ul lui Stolojan. În total, peste 36 de procente din numărul total de voturi valabil exprimate. La localele de duminică, PD-L a obţinut, după opţiunile la consiliile judeţene, 28%, adică doar scorul PD. De la 36 la sută a pierdut aproximativ 7 procente.
Premierul Tăriceanu nu a ezitat să speculeze politic aceste rezultate. Mesajul este că partidul prezidenţial are şanse mici să guverneze singur. Jocul de trei partide impune alianţa a două dintre ele împotriva celui de al treilea.
PD-L ar fi putut intra în discuţii cu PSD dacă s