Cardurile de credit sint instrumente create in special pentru plata cumparaturilor la comercianti, motiv pentru care aceasta operatiune nu este comisionata. Totusi, acest instrument bancar este utilizat destul de des si pentru retragerea de numerar, mai ales in Romania, unde nu foarte multi comercianti au instalate dispozitive pentru plata cu cardul.
O analiza a comisioanelor percepute de banci pentru retragerea de numerar utilizind cardul de credit la bancomatele proprii sau ale celorlalte banci din Romania a fost realizata de Ghiseul Bancar, care a calculat si un indice mediu al acestor comisioane la cardurile de credit standard emise de un numar de 15 banci romanesti, cele mai importante de pe piata.
Din studiu rezulta ca majoritatea bancilor analizate (mai exact 10) aplica un comision de 1% din suma retrasa de la bancomatele proprii. La limita superioara se situeaza ABN Amro, care percepe o taxa de 2% (minim 7 lei) pentru retragerea de numerar de pe cardul Perfect Standard. Cel mai mic comision la retragerea de numerar este de 0,2% si il gasim la produsul Visa Clasic de la BRD. Indicele mediu al comisioanelor percepute de bancile romanesti pentru retragerea de numerar de la bancomatele proprii este de 0,91%. De exemplu, daca retragem de la bancomatul bancii emitente a cardului suma de 100 lei vom plati in medie un comision de 91 de bani.
Retragerea de numerar de pe un card de credit este taxata mai mult
Atunci cind nu gasim prin apropiere un bancomat al institutiei de credit care a emis cardul, trebuie sa apelam la ATM-urile altor banci. In aceasta situatie, vom scoate din buzunar un comision mai mare, deoarece operatiunea implica niste costuri suplimentare pentru institutiile financiare implicate, plus ca lipsa de fidelitate se penalizeaza. Din aceste considerente, toate bancile analizate au tax