Ordonanta de Urgenta nr.119/2007, privind masurile pentru combaterea intirzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contractele comerciale, a fost aprobata prin Legea nr.118/2008, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr.410 din data de 2 iunie. Legea vine cu anumite clarificari privind rata dobinzii, instanta competenta, procedura de urmat, precum si caile de atac. OUG nr.119/2007 este aplicabila creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta din contracte comerciale. Actul normativ defineste contractul comercial ca fiind contractul incheiat intre comercianti ori intre acestia si o autoritate contractanta, avind ca obiect furnizarea unor bunuri sau prestarea de servicii contra unui pret constind intr-o suma de bani. In sensul actului normativ, autoritatea contractanta este, in principiu, orice autoritate publica a statului roman sau a unui stat membru al Uniunii Europene ori un organism finantat de aceasta sau aflat in subordinea acesteia.
Cererea in anulare a ordonantei de plata
OUG nr.119/2007 a stabilit ca debitorul poate cere anularea ordonantei de plata emisa de judecator, insa nu prevedea un termen in care acesta poate formula cererea. Legea adoptata de Parlament prevede ca impotriva ordonantei de plata, debitorul poate formula cerere in anulare, in termen de 10 zile de la data comunicarii acesteia. Cererea urmeaza sa fie solutionata de instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.
Aplicabilitatea ratei dobinzii
O alta modificare adusa OUG 119 se refera la rata dobinzii pentru intirzierea in plata pretului. Astfel, in cazul in care rata dobinzii nu este stabilita prin contract, se va aplica rata dobinzii de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei. Ra