Zeci de mii de braileni traiesc la limita supravietuirii. Dramuirea celor citeva sute de lei de la o luna la alta este o preocupare zilnica pentru aproximativ 90.000 de persoane, care locuiesc fie in municipiu fie in judet. In conditiile in care in Bucuresti nu mai lucreaza nimeni cu salariul minim pe economie, Braila are nu mai putin de 18.000 de angajati care sint platiti cu aceasta suma, o mica parte dintre ei fiind din judet. Saracii Brailei sint reprezentati de pensionari, someri, beneficiari de venit minim garantat, dar si de angajatii cu salariul minim pe economie.
Dintre cele 90.000 de persoane cu venituri de pina-n 500 de lei, aproximativ 40.000 sint din municipiu. Cu datorii de la salariu la salariu, cu credite la banci, care i-au impovarat si mai mult, cu sanatatea in pumn si macinati de faptul ca nu pot ajunge la medic, nu pot urma un tratament din cauza costurilor ridicate pe care le presupune acesta, saracii Brailei sint, de fapt, oglinda starii economice din zona noastra.
Pensiile reflecta starea economiei actuale
In ciuda majorarilor din ultima perioada, numarul pensionarilor cu venituri de pina-n 500 de lei este destul de mare. Dintre cei aproximativ 100.000 de pensionari, 60.000 au venituri mici. Potrivit bazei de date a Casei Judetene de Pensii, in municipiul Braila exista 21.244 de persoane care primesc pensii de stat si 815 care primesc pensii de agricultori de pina-n 500 de lei.
In judet, numarul persoanelor cu venituri precare este si mai mare. Astfel, 20.049 de persoane au pensii de stat pina-n 500 de lei si 17.000 de locuitori beneficiaza de pensii de agricultori situate tot pina-n acest plafon. "Sistemul de asigurari functioneaza dupa principiul: contributie mica, pensie mica si contributie mare, pensie mare. Pensiile mici sint rezultatul perioadelor mici de contributie sau