Florian Bichir: "Un călugăr de la Mănăstirea «Sfânta Treime», din Soporu de Câmpie, a fost filmat în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu doi tineri contra cost."
La Craiova, circa 30 de preoţi, cu parohiile cele mai bogate, vor să-şi înfiinţeze un sindicat. Oficial, pentru ajutorarea parohiilor sărace şi aducerea ierarhiei autocratice cu picioarele pe pământ. Până în prezent, niciun slujitor-sindicalist nu a anunţat cu cât a ajutat alte parohii sau ce sumă a donat la Fondul Misionar! Aşa că, dincolo de realele probleme ale preoţimii sărace, gestul mi se pare a fi o răzmeriţă. Îmi povestea academicianul pr. prof. Mircea Păcurariu, cel mai mare specialist al istoriei Bisericii Ortodoxe Române, că în perioada interbelică au existat într-adevăr asociaţii preoţeşti. Organizaţii care se contrau dur cu ierarhii, dar din care făcea parte elita preoţească şi care n-au avut caracter sindicalist.
La Timişoara, mitropolitul Nicolae s-a împărtăşit cu greco-catolicii, şocând ortodoxia, şi nimeni nu înţelege de ce a făcut acest gest.
Ce se întâmplă în Biserică? Un duh necurat, de răzvrătire, bântuie prin instituţia divin-umană. Şi ca şi cum nu ar fi de-ajuns, toate aceste nenorociri sunt monitorizate atent de diverse asociaţii şi ONG-uri care cer apoi ritos Bisericii Sinoade extraordinare, execuţii în public.
Să fim serioşi şi să recunoaştem că multe dintre problemele cu care se confruntă Biserica sunt vechi. Apariţia acestora a coincis cu nefericita perioadă în care Patriarhul a fost bolnav. Ca-n vorba din popor, când au auzit că Întâistătătorul a avut un nefericit accident, şoarecii s-au pus pe dans pe masă. Încurajaţi şi de răspândacii de serviciu, care-i cântau deja Prohodul Prea Fericitului.
Câţiva confraţi de breaslă mi-au reproşat că sunt „prea pe faţă“ cu Patriarhul. Sunt pentru că o instituţie puternică are