Un grup de 30 de organizatii neguvernamentale semneaza o scrisoare deschisa pentru deblocarea legilor privind spatiile verzi intravilane. "Desi Ministerul Mediului a emis OUG 114 / 2007 privind interzicerea schimbarii destinatiei, reducerii suprafetei ori stramutarii terenurilor amenajate ca spatii verzi inca din noiembrie 2007, aceasta nu a fost adoptata nici pana in prezent de catre Comisia de specialitate din Camera Deputatilor", se arata in document. Semnatarii se arata nemultumiti de faptul ca, desi ordonanta este in vigoare, prevederile ei nu sunt respectate de cei obligati sa faca acest lucru. Mai mult, aceasta ordonanta este in pericolul de a fi modificata cu amendamente ce permit perpetuarea abuzurilor asupra spatiilor verzi.
Organizatiile atrag atentia ca mai multe portiuni din parcurile publice, sau chiar parcuri intregi, sunt retrocedate in continuare si betonate pentru materializarea unor proiecte imobiliare si ca "spatiile verzi din vecinatatea unor blocuri devin arii construibile fara a fi solicitat acceptul riveranilor care au dreptul la o opinie si la o Dezbatere Publica, obligatorie (conform Conventiei de la Aarhus semnata de Romania) sau prin sfidarea actiunilor de protest ale acestora adresate autoritatilor local".
Societatea civila subliniaza ca se elibereaza avize de construire pe suprafata parcarilor dintre blocuri, continand de multe ori si un aliniament cu vegetatie, sau pe spatii de joaca pentru copii. In opinia semnatarilor, efectul acestor actiuni este: "afectarea fizica si psihica a populatiei. Populatia isi petrece din ce in ce mai mult timp prin spitale, incercand sa isi recapete puterea de munca! Bucurestiul este un campion european absolut in acest domeniu".
Potrivit unei estimari realizate de Fundatia Eco Civica, numai de pe aliniamentele stradale lipsesc 600.000 de arbori, in contextul in care unui