Autorităţile caută soluţii de compromis pentru a rezolva criza locurilor din grădiniţe. Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Municipal Bucureşti (ISMB), spune că
Autorităţile caută soluţii de compromis pentru a rezolva criza locurilor din grădiniţe. Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Municipal Bucureşti (ISMB), spune că "soluţiile sunt înfiinţarea unor grupe noi în spaţii nefolosite din unităţile de învăţământ, de tipul laboratoarelor". El a adăugat că înscrierile se vor prelungi până la 15 septembrie, în funcţie de locurile disponibile.
O altă metodă de a suplimenta numărul locurilor este, în viziunea autorităţilor bucureştene, creşterea efectivului la clasă, de la 20, cât prevede legea, la 25-30. Ioana Lazlo, directorul Grădiniţei nr. 272 din Capitală, ne-a spus că, în grupele mari de copii, scade calitatea educaţiei. Necesarul de locuri în grădiniţe este estimat pentru Bucureşti la 57.000 de locuri, în timp ce numărul maxim de cereri care pot fi satisfăcute este de 35.000.
Suprapopularea grupelor pare a fi soluţia şi la Cluj. Înscrierile au început marţi, dar vor fi prelungite până în septembrie. Anual, în acest judeţ sunt cu 1.500 de copii mai mult decât locurile disponibile în grădiniţe. În judeţ sunt în evidenţe 18.900 de preşcolari.
500 de copii ieşeni, pe dinafară
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi (IŞJI) susţin că au fost alocate pentru anul şcolar 2008/2009, 8.000 de locuri în grădiniţe pentru grupa mică, însă numărul cererilor este cu 500 mai mare. "Cele mai multe cereri sunt la grădiniţele cu program prelungit. Deoarece, din 1976, nu s-a mai ridicat nicio grădiniţă nouă la Iaşi, ne confruntăm anual cu o criză a locurilor pentru cei mici", a declarat Sabina Manea, purtător de cuvânt al ISJ Iaşi.
Nici la grădiniţele cu program prelungit din Timişoara nu