După trei zile de pescuit pe râul Ebru, Marin poate să-şi facă planuri de cumpărături. Este de meserie mecanic şi lucrează numai patru zile pe săptămână, la un service
După trei zile de pescuit pe râul Ebru, Marin poate să-şi facă planuri de cumpărături. Este de meserie mecanic şi lucrează numai patru zile pe săptămână, la un service auto.
Marin Dondea (41de ani), din Tufeni, Olt, are o viaţă plăcută în Spania, unde a venit în urmă cu doi ani. Este mecanic şi lucrează patru zile pe săptămână la un service auto. A constatat că viaţa este mai uşoară atunci când un hobby îi aduce venituri şi poate să-şi cumpere o casă sau o maşină.
"Peştele preferat de români nu se comercializează în magazinele spaniole. Şi nici tradiţionalele icre proaspete de crap. Toţi clienţii mei sunt români", ne lămureşte Marin, cel care a făcut dintr-o pasiune o afacere. "Nu-mi dă pace bogăţia din Delta Ebrului", adaugă el.
"Nu apuc să arunc undiţa bine, că mă şi aud strigat de peşti: Marinee, ia-ne cu tine!" Marin, de la Olt, se simte în largul lui pe Ebru. "Peştele cu usturoi şi mămăliguţă fierbinte e preferatul meu de când mă ştiu, şi mai ales acum, că mi-aduce şi bani...!" După trei zile de pescuit, Marin poate să-şi facă planuri de cumpăruri.
Pregătirea icrelor, o adevărată artă
"Nevastă-mea e o excelentă gospodină, iar de la ea ştiu să pun la sare icrele de peşte." Borcănelul curat, perfect uscat, tapetat cu două linguriţe de sare grunjoasă, primeşte, în sfârşit, preţioasele icre, uşor sărate cu sare fină şi o cu lingură de ulei deasupra ca să nu poată "respira".
"La români, au mare căutare icrele nepreparate, proaspete. Am oferit prietenilor câte un borcănel, de poftă, fără să realizez că-mi fac reclamă. Aşa au apărut clienţii", îşi aminteşte Marin. Este un tip generos, a oferit tuturor icre şi peşte, "că dar din dar se face rai", spune pesca