PD-L a obtinut duminica un rezultat mai slab decat la europarlamentare, dar mai bun decat la localele din 2004, aproximativ dublu. In noiembrie 2007, PD a avut un scor de 28,8%, iar PLD-ul lui Stolojan a fost marea surpriza a scrutinului cu 7,78%. Prin insumare, PD-L ar fi trebuit sa fie acum la vreo 36 %. Ei bine nu are decat putin peste 28%.
Pe de alta parte, dintre greii partidului trimisi sa ocupe presedintiile consiliilor judetene au confirmat doar Gheorghe Flutur si Sorin Frunzaverde, in vreme ce Radu Berceanu, Maria Petre, Cezar Preda sau Cristian Boureanu au pierdut usturator in fata contracandidatilor. Nu cred ca va sta acum cineva sa se uite ce procente frumoase au avut totusi, dupa cum ne indeamna Traian Basescu.
Dupa ce in 2004 si 2005, PD a castigat primaria Capitalei din primul tur de scrutin, duminica, Vasile Blaga a iesit in urma cu Sorin Oprescu si este in mare pericol sa piarda finala. La nivelul intregii tari, PD-L are cu mult mai putini primari alesi din primul tur fata de PSD. E adevarat totusi ca democrat liberalii si-au adjudecat deja multe orase mari intre care Arad, Alba, Brasov, Cluj-Napoca, Targu-Mures, Suceava, Botosani, Craiova, Slatina, Tulcea. E totusi o diferenta intre primaria Clujului si cea a unui sat cu cateva mii de locuitori.
La sectoare, doar Liviu Negoita a confirmat, ce-i drept zdrobitor, insa restul colegilor sai de partid au de dat lupte foarte grele in turul al doilea.
Cum spuneam, cu primul loc la votul politic de la consiliile judetene si cu primarii multor mari orase, democrat liberalii au facut un mare pas inainte in administratia locala fata de 2004. Dar pot fi localele de acum 4 ani un moment de referinta suficient? De atunci victoria lui Traian Basescu la prezidentiale a schimbat complet datele problemei. Sa nu uitam ca in urma cu un, dupa scoaterea PD-ului de la guvern