Aproape jumatate din cresterea economica din primul trimestru, de 8,2%, s-a datorat serviciilor, in timp ce agricultura nu a influentat cresterea produsului intern brut (PIB). Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), consumul individual al gospodariilor populatiei a avut si in perioada mentionata cel mai mare aport la formarea PIB.
Astfel, serviciile au contribuit cu 4% la cresterea economica din primul trimestru, fiind urmate de constructii cu 1,7%, industrie - 1,5% si impozite nete pe produs cu 1%. Agricultura nu a contribuit in nici un fel la cresterea PIB, potrivit lui Vergil Voineag, presedintele INS.
Datele prezentate joi de reprezentantii INS arata ca serviciile au contribuit cu 48,8% la cresterea PIB, avand in vedere ca detin o pondere de 52,3% in PIB iar in primul trimestru avansul acestui sector a fost de 7,5%, iar industria si constructiile au contribuit cu 39% la cresterea PIB, in conditiile in care industria a inregistrat o crestere de 5,4% la o pondere 26,7% din PIB, iar constructiile au sporit cu 32,4% si au o pondere de 6,2% din PIB.
Un procent important la cresterea PIB, de 12,2%, l-au avut impozitele nete pe produs, care in primul trimestru au urcat cu 9,3% la o pondere de 12,4% din PIB.
Agricultura, care are o pondere de 2,4% din PIB, a scazut cu doar 0,5% in intervalul analizat, ceea ce rezulta ca evolutia sa asupra cresterii PIB a fost aproape nula.
Pe categorii de utilizari, cel mai important aport la formarea produsului intern brut l-a inregistrat consumul individual al gospodariilor populatiei, cu 12,5%, fiind urmat, cu un aport de 6,9%, de formarea bruta de capital fix. Consumul colectiv al administratiilor publice a avut o influenta pozitiva de 0,3%. Exportul net si variatia de stoc au avut o influenta negativa de 10,3%, respectiv 1,2%.
Produsul intern brut