In mai multe orase din Romania, mai ales in Ardeal, dar nu numai, lupta in turul doi se va duce intre partidele foste aliate din cadrul D.A. La fel ar fi fost situatia si daca s-ar fi organizat doua tururi pentru presedintii de consilii judetene. Peste tot unde tara nu e profund rurala si saraca, optiunea electorala merge catre orice altceva decat partidul perceput ca fost comunist, dar nu se materializeaza intr-o guvernare serioasa de centru dreapta, care sa puna in practica aceasta optiune, acum ca ar avea mult mai mult decat sprijinul electoral din 2004, din simplul motiv ca partidele de centru dreapta nu pot guverna impreuna. Daca ar putea la rigoare guverna cu altcineva, la o distanta ideologica si mai mare, ramane de vazut, dar e evident o tinta si mai greu de atins.
Foarte aproape de noi, in mica Macedonie fosta iugoslava, tara destabilizata de nationalismul grecesc la summitul NATO (unde se astepta sa fie invitata, dar nu a fost, pentru ca nu a acceptat sa schimbe numele tarii), au fost, de asemenea, alegeri in acest weekend. Acestea erau ultimele alegeri dinaintea evaluarii aplicatiei Macedoniei la UE, deci era important sa iasa bine. S-a lasat insa cu raniti si morti. Intre slavi si albanezi? Nu: puterea intre aceste doua grupuri e impartita prin acordul de la Ohrid, care inca se tine binisor. Ci intre cele doua partide albaneze, pentru cine va umple un loc in guvern rezervat albanezilor.
La est de noi, in tara revolutiei portocalii Ucraina, continua telenovela dragostei cu sila dintre eroii acestei revolutii. Doamna Timosenko, prim-ministru desemnat cu noduri in gat, si presedintele Victor Iuscenko iarasi nu-si mai vorbesc la telefon. El ii da indicatii prin televiziune, ea ii raspunde cu impertinenta. In alegerile locale vin cu contracandidati, dand o mana de ajutor blocului rus. Coruptii din ambele formatiuni se arata cu degetul unii