Poemul şi scrisoarea
oan Hop-Lelescu a debutat în Ramuri, pe numele său adevărat Vasile Farcaş. Scrie poezie şi proză şi apare, la o vârstă matură, în 2003, cu volumul Infirmitatea de a fi, dovedind o exigenţă deosebită cu o poezie surprinzătoare prin valoare şi sobrietate. Publică şi în România literară de câteva ori în ultimii ani. Areo viaţă grea. Citim în textul de întâmpinare de la debut: "Bucuriile şi necazurile intime îşi găsesc transfigurarea în versul modern pe care îl cultivă cu înverşunare. Stăpânirea marii literaturi se vede în poeziile sale. Şi-a asimilat-o fără să imite pe nimeni". Poetul are nevoie de ajutor pentru a-i apărea cel de-al doilea volum şi următoarele. încrederea noastră îl recomandă călduros. Scrie "o poezie cu emoţii puternic intelectualizate, cu adâncimi de idei construită cu o retorică echilibrată."
Iată şapte dintre poemele selectate din cea de a doua sa carte intitulată Tată, a plecat Marea. (C.B.)
"...într-o oarecare măsură regret că am fost atât de explicit (că am mers atât de departe) când v-am scris despre mine! Contează mai puţin ceea ce mi se-ntâmplă, cine sunt şi cum trăiesc eu! Durerea cea mai mare este dată de faptul că pentru a merge mai departe în demersul meu aşa-zis literar trebuie să depind de alţii. într-o societate sufocată de hazard, comercializare, insuficienţă şi chiar indolenţă, nu se pot face prea multe lucruri. Unicul meu regret este faptul că, de la Revoluţie încoace, în loc să răsară florile (mirific aromitoare), au apărut numai mărăcini! Am nesuferita senzaţie că ne dezumanizăm pe zi ce trece, că devenim tot mai superficiali, tot mai dezorientaţi! Şi din păcate această devenire nu are decât un singur sens.
în continuare, trebuie să recunosc că, pentru starea de imposibilitate, de închistare, de anonimat, sunt vinovat şi eu. O doză de laşitate, o teamă permanentă d