Guvernul a aprobat, recent, Ordonanta de Urgenta privind
vinzarea cabinetelor catre medici, medici dentisti, biologi,
biochimisti, fizicieni si tehnicienii dentari, la preturi negociate cu
comisiile de evaluare ale consiliilor locale. Medicii braileni asteapta ca actul normativ sa fie pus in aplicare, dupa ce acesta a fost sistat in toamna, mai ales ca unii au apucat sa dea o parte din bani pentru cumpararea spatiilor in care functioneaza cabinetele. Pe de o parte, medicii sint multumiti ca au posibilitatea de a deveni proprietarii acestor spatii, insa, pe de alta parte, considera ca preturile de vinzare sint prea mari. Cei mai nemultumiti sint medicii de familie, care spun ca incasarile lor sint limitate. "Faptul ca legea privind vinzarea cabinetelor medicale a fost aprobata ne da o nota de optimism, dar nu suficienta, pentru ca valoarea acestor spatii este la pretul pietei. Noi in aceste cabinete derulam o activitate sociala, incasarile sint limitate si am dori ca si preturile percepute sa fie sociale", ne-a declarat dr. Dorina Tite, medic de familie.
Medicii de familie sint ingrijorati si de valoarea redeventei ce trebuie platita pentru un astfel de spatiu, mai ales ca de anul viitor aceasta va creste, fiind aliniata tot la pretul pietei.
Parerea medicilor este sustinuta si de presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, dr. Mariana Tarachiu, care crede ca isi vor cumpara cabinetele medicale doar medicii mai tineri, deoarece se gindesc ca, in timp, le pot plati. "La Braila, doar o singura locatie a fost vinduta. Acum au voie sa cumpere, dar autoritatile locale trebuie sa dea o lista cu spatiile scoase la vinzare pentru care tot Consiliul Local, prin licitatie, trebuie sa desemneze un
evaluator care stabileste valoarea acelui spatiu ce trebuie vindut, iar medicul sa spuna daca vrea sau daca