Grupul italian Enel a obtinut ieri controlul managerial deplin aspura companiei Electrica Muntenia Sud, devenind astfel cel mai mare jucator pe segmentul distributiei si furnizarii de energie electrica din Romania.
Impreuna cu celelalte doua companii de profil castigate de Enel tot in urma unor procese de privatizare, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, italienii au ajuns sa controleze 30% din piata distributiei de energie, depasind ca dimensiune compania de stat Electrica.
"Am devenit cea mai importanta companie din Romania pe segmentul de distributie cu o cota de 30%. Planurile viitoare prevad obtinerea capacitatilor de productie necesare astfel inat sa ne asiguram din surse proprii nivelul pe care il distribuim acum. Vom avea primul MWh produs in Romania in urmatorii 3-4 ani", a declarat Fulvio Conti, directorul general executiv al Enel.
Finalizarea procesului de privatizare a fost anuntata ieri dupa ce au fost indeplinite toate conditiile prevazute in contractul de privatizare semnat la 11 iunie 2007 de catre Enel si Electrica. Valoarea totala a tranzactiei se ridica la 820 mil. euro, din care 395 mil. euro reprezinta achizitia directa a 50% din actiuni, restul fiind majorarea de capital. In urma subscrierii, Enel are un pachet de 64,4% din actiunile Electrica Muntenia Sud, Fondul Proprietatea - 12%, iar Electrica - 23,6%.
Conti a declarat ca in prezent Enel se afla intr-un parteneriat cu E.ON pentru realizarea unui grup de 800 de MW (mai mare decat un reactor nuclear al centralei de la Cernavoda) la termocentrala de la Braila si analizeaza posibilitatea construirii unui greenfield la Galati cu o capacitate de productie similara.
"Investitia intr-o capacitate de productie de 800 de MW se ridica la aproximativ 900 mil. euro. Investitia de la Braila este facuta in parteneriat cu E.ON, iar productia acestei unitati va fi