Camera Comunelor din Olanda a ratificat, miercuri seară, Tratatul de la Lisabona cu o largă majoritate de voturi, la aproape trei ani după ce electoratul olandez a respins proiectul constituţional european într-un referendum, relatează EUObserver.
Senatul olandez urmează să dezbată, la rândul său, documentul şi să se pronunţe prin vot asupra lui în viitorul apropiat. Procedura de vot s-a desfăşurat rapid, tratatul fiind susţinut de formaţiunile de guvernământ Partidul Laburist şi Creştin Democrat, alături de Partidul pentru Libertate şi Democraţie (VVD). Doar Partidul Socialist, Partidul Libertăţii, condus de Geert Wilders, autorul unui film extrem de critic la adresa Islamului, şi Partidul pentru Animale au votat împotriva ratificării tratatului.
În urmă cu trei ani, în iunie 2005, electoratul olandez a respins în proporţie de 63,3% proiectul constituţional european. De data aceasta însă, liderii europeni s-au asigurat că noul tratat nu va mai fi supus votului popular, cu excepţia Irlandei, unde referendumul, impus de Constituţie, va avea loc pe 12 iunie.
Şi cele două partide de guvernământ din Olanda au precizat că o consultare a populaţiei nu mai este necesară, deoarece acesta este un tratat clasic, lipsit de rigorile constituţionale, scrie EUObserver. Liderul socialist Harry van Bommel a prezentat o petiţie împotriva Tratatului de la Lisabona semnată de 42.000 de persoane, fără niciun rezultat însă, deputaţii respingând propunerea de organizare a unui al doilea referendum.