Primăria Sectorului 1 a anunţat ieri câştigătorul controversatei licitaţii de salubrizare. Sursa: Codrin Prisecaru
Firma Romprest, care a asigurat curăţarea sectorului în ultima jumătate de an, o va face şi în următorii 25 de ani, contra sumei de 16 milioane de euro anual. Contestaţiile nu s-au încheiat, preţul cu care a câştigat Romprest sectorul 1, precum şi graba primarului Chiliman de a încheia afacerea înainte de turul doi al alegerilor sunt de natură să-i stârnească şi mai aprig pe concurenţii de pe piaţa gunoaielor.
Mircea Raicu, directorul REBU, firma care a pierdut sectorul 1 în vara lui 2007, spune că „e clar că Chiliman avea o datorie faţă de cineva şi a vrut să şi-o onoreze înainte de alegeri, ca să fie sigur. Romprest a avut cel mai mare preţ, nu e evident că diferenţa de bani se va duce în buzunarul cuiva?“, se arată sigur Raicu.
„Suntem chibzuiţi“
Purtătorul de cuvânt al primăriei, Alex Ichim, susţine că momentul n-a fost ales de primar, ci de comisia de licitaţie care a stabilit câştigătorul, cât despre oferta Romprest, aceasta a fost considerată cea mai bună, din analiza preţ-capacitate tehnică. „Restul ofertelor au fost la preţuri mai mici, însă la servicii mai proaste, neconforme cu cerinţele din caietul de sarcini“, explică Ichim.
Firma câştigătoare va beneficia de sume uriaşe de la bugetul sectorului 1, deoarece primarul a decis ca locuitorii să nu mai plătească taxa de ridicare a gunoiului menajer, aceste costuri urmând să fie achitate aceleiaşi firme de către primărie. „Avea nevoie de o hotărâre a consiliului general pentru asta, care să stabilească o taxă specială. Primarul de sector n-are competenţă să stabilească aşa ceva“, spune Raicu.
Ichim îl contrazice şi spune că primarul Chiliman n-a decis de capul lui, ci printr-o hotărâre a consiliului local, să suporte pr