Centrul istoric al Sibiului a fost cufundat, miercuri seara, într-o poveste subacvatică. Sursa: Veronica D. Niculescu
Compania franceză Plasticiens Volants a prezentat primul spectacol cu figuri gonflabile uriaşe, „Perle“, cea mai amplă manifestare de stradă din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de până acum. Tot miercuri seara a avut loc la Sala Thalia o festivitate de înmânare a diplomelor şi medaliilor jubiliare „FITS - 15 ani de excelenţă“.
Au primit distincţii actori şi regizori, printre care regizorul Silviu Purcărete, criticul George Banu, profesorul universitar Noel Witts, actorul Virgil Flonda (premiu acordat post-mortem), poetul Mircea Ivănescu şi Mircea Dinescu. La final, publicul sibian a fost premiat cu distincţia „cel mai bun public din România“.
Drama unei perle
Câteva mii de spectatori de toate vârstele au venit în Piaţa Mare încă înainte de căderea întunericului, atraşi de animalele marine care erau umflate cu heliu, în Piaţa Mare sau în curtea Bisericii Evanghelice: meduze, scoici, căluţi de mare sau monştri din poveste, manevrate de la sol cu frânghii, de către artiştii cu feţele pictate.
„Perle“ este povestea unei perle ieşite la suprafaţă din adâncuri, dar care vrea să se întoarcă, luând cu ea şi o parte din lumina de la suprafaţă. Viaţa îi e pusă în pericol de un crab uriaş. Căluţi de mare, peşti, crabi, meduze şi alte vietăţi marine intră în bătălie pentru a o ajuta. Cei mai bucuroşi de poveste au fost copiii, fericiţi să urmărească aventurile perlei pe cerul înstelat.
Sute de metri cubi de heliu
Pentru umflarea figurilor uriaşe care plutesc în aer, francezii folosesc sute de metri cubi de heliu. „Acestea nu sunt numai forme, ci sunt ca nişte păpuşi, ca nişte actori, pe care noi îi manevrăm, care astfel vorbesc. Sunt mari prezenţe în public, pe