Agenţia pentru Strategii Guvernamentale a făcut ieri publice rezultatele studiului sociologic „Imaginea României în Spania“, realizat de Mercury Research, în parteneriat cu OpiPublic Data Sampling (Spania).
Din rândul categoriilor de imigranţi prezente pe teritoriul Spaniei, sud-americanii atrag cele mai bune opinii ale spaniolilor; faţă de ei, spaniolii au şi cel mai ridicat nivel de toleranţă. Imigranţii români atrag preponderent opinii negative şi un grad de toleranţă relativ scăzut; percepţia spaniolilor faţă de imigranţii români este însă mai bună decât faţă de cei romi.
Proximitatea imigranţilor români induce o percepţie pozitivă asupra acestora. Atât cei care susţin că au stat de vorbă vreodată cu un imigrant român, cât şi cei care au colegi imigranţi români declară în mai mare măsură decât cei care nu au avut astfel de contacte că au o părere pozitivă despre aceştia. Spaniolii din zona centrală, unde se află cea mai mare comunitate de români, au şi ei o părere mai bună despre imigranţii români decât cei din zona de nord şi nord-vest.
În legătură cu percepţia ţării noastre, primele lucruri cu care spaniolii asociază România în mod spontan sunt sărăcia şi mizeria. Urmează delincvenţa, romii şi faptul că România este o ţară cu dificultăţi economice, fără locuri de muncă. 4% dintre spanioli asociază spontan România cu Dracula, Transilvania şi vampirii.
Cea mai frecventă asociere făcută în mod spontan românilor, în general, este aceea cu delincvenţa (17%). Românii mai sunt asociaţi cu: sărăcia (10%), cu oameni muncitori (10%), oameni în căutarea unei vieţi mai bune (6%).
Două treimi dintre spaniolii intervievaţi nu au putut indica o personalitate din România cunoscută (67%). Ceilalţi au amintit de Nicolae Ceauşescu (16%), Dracula (15%), Nadia Comăneci (12%) şi de câţiva fotbalişti. Notorietatea brandurilor româneşti este, practic, inexist