CE BEM, CE MÎNCĂM
Fasolea îşi pierde din valoarea biologică din cauza cantităţii mari de grăsimi animale, dar şi a aditivilor alimentari utilizaţi.
CE BEM, CE MÎNCĂM
Fasolea îşi pierde din valoarea biologică din cauza cantităţii mari de grăsimi animale, dar şi a aditivilor alimentari utilizaţi.
Conserva cu costiţă şi fasole boabe 365 este un produs care este o sursă importantă de grăsimi periculoase pentru majoritarea consumatorilor. De pe etichetă aflăm că are în compoziţie: "fasole albă 45%, costiţă de porc afumată 10% (piept de porc dezosat, stabilizatori polifosfaţi E 452, sare, conservant: nitrit de sodiu E 250), apă, pastă de roşii, amidon de grîu, sare, condimente, arome‘‘.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopshi descrie produsul analizat: "conservă cu costiţă de porc afumată care aduce un aport de grăsimi saturate animale aterogene, dar şi produse toxice din fum‘‘. De asemenea, produsul conţine polifosfaţi care împiedică fixarea calciului în oase afectînd structura osoasă a organismului şi ducînd în timp la osteoporoză sau depuneri anormale de calciu (cioc de papagal). Specialistul atrage atenţia asupra conservantului nitrit de sodiu E 250. Acesta are potenţial cancerigen, care este potenţat de grăsimea animală saturată şi a compuşilor din fum şi a sării. Consumatorii trebuie să ţină cont de cantitatea mare de sare pentru a nu depăşi doza zilnică admisă de sare, de 6 g. Din compoziţie rezultă şi o densitate energetică ridicată.
CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, adolescenţilor, supraponderalilor şi obezilor, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză), suferinzilor de hiperuricemie-gută, de boli cardiovasculare şi cerebrovasculare, hipertensivilor, suferinzilor de cancer, de boli hepato-renale, celor cu afecţiuni dermatologic