- Absenta unei infrastructurii scolare normale a facut ca unele unitati de invatamant din Muntii Apuseni sa fie desfiintate, iar altele sa functioneze in conditii total necorespunzatoare.
Un exemplu de unitate depopulata este scoala generala cu clasele I-IV Costesti, comuna Albac, care la ora actuala mai are doar 4 elevi (2 in clasa I si 2 in clasa a IV-a). "Desfasurarea normala a lectiilor cu cei 4 copii este aproape imposibila. Trei dintre acestia, cu varste cuprinse intre 7 si 10 ani, pentru a putea ajunge la scoala trebuie sa parcurga zilnic 5-6 kilometri, fie ploaie, fie vant sau zapada.
Doar unul singur dintre ei sta cam la o jumatate de kilometru distanta fata de unitatea de invatamant. Deplasarea cu microbuzul scolar este imposibila pentru ca nu exista drum care sa poata fi circulat", a spus invatatoarea Gabriela Cimpean.
Tanara invatatoare, care locuieste cu chirie in catunul din Apuseni, a mai afirmat ca pe langa aceste probleme mai sunt si cele de ordin familial.
"Din cei 4 elevi, doi sunt frati (unul in clasa I, celalalt in clasa a IV-a) si fac parte dintr-o familie foarte saraca, per total fiind 7 frati, astfel ca ajung pe la scoala doar 1-2 zile pe saptamana", a spus invatatoarea. Pana prin anul 1987, in Costesti a functionat o scoala generala cu clasele V-VIII care avea pe vremea aceea peste 100 de elevi. Lipsa infrastructurii, a curentului electric, viata grea de la munte i-a determinat pe multi sa plece spre locuri mai primitoare. Mentinerea scolii depinde acum de conducerea Inspectoratului scolar Alba. Perspectivele se leaga doar de cei 6 copii din sat cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani. Reprezentantii Primariei Albac sustin ca o solutie ar fi alocarea de fonduri financiare pentru repararea drumului.
URGENTA
"Urgenta mai mare ar fi alocarea banilor necesari de la guvern, pentru ca administratia