Bursele de Valori din Sofia si Viena au gasit formula corecta pentru incurajarea Ofertelor Publice Initiale (IPO-uri), stimulentele fiscale alaturi de contactul direct cu managementul companiilor aducandu-le celor doua piete un total de 17 IPO-uri anul trecut.
Cu numai doua IPO-uri concretizate anul trecut, Bursa de Valori de la Bucuresti resimte din plin lipsa emitentilor noi. "Road trip"-urile organizate anul trecut de BVB alaturi de Asociatia Brokerilor au avut drep scop popularizarea pietei de capital ca modalitate de finantare a afacerilor, insa efectele acestor pragrame au fost intarziate de scaderea puternica a Bursei din acest an.
Pe de alta parte in Bulgaria, "iesirea in teritoriu" a Bursei de la Sofia a avut loc inca de acum trei ani iar rezultatele s-au facut simtite in special anul trecut cand piata de capital a atras 750 de milioane de euro. Cu noua IPO-uri si noua SPO (Oferte Publice Secundare) derulate anul trecut, 30 de emisiuni de obligatiuni corporative, Bursa de la Sofia este mult inaintea celei de la Bucuresti.
"Anul 2007 a fost unul dintre cei mai buni pentru Bursa de la Sofia. Am inregistrat o crestere de 90% a capitalizarii bursiere pana la un prag de 55,4% din PIB. Numarul de tranzactii a crescut cu 130%, iar acest lucru s-a intamplat pentru ca a existat un context fiscal favorabil si pentru ca inca din 2005 am organizat mese rotunde la care au participat cele mai performante companii bulgare", a spus Panteley Karassimeonov, director de relatii internationale la Bursa de Valori de Sofia.
In Bulgaria, nu se percepe impozit pe veniturile obtinute din investitiile pe piata de capital, iar castigurile din dividende sunt impozitate cu 5%, in timp ce in Romania, veniturile investitorilor de pe piata de capital si din dividende sunt impozitate cu 16%. "Anul trecut am avut opt IPO-uri derulate de companii de dimensiuni medii s