CE BEM, CE MÎNCĂM ● Caragenanul, E 407, afectează stomacul
Cea mai mare parte a compoziţiei este reprezentată de apă şi de zahăr, amestec îngroşat cu ajutorul unui aditiv alimentar, caragenanul. Ciocolata şi boabele de soia au o pondere nesemnificativă.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Caragenanul, E 407, afectează stomacul
Cea mai mare parte a compoziţiei este reprezentată de apă şi de zahăr, amestec îngroşat cu ajutorul unui aditiv alimentar, caragenanul. Ciocolata şi boabele de soia au o pondere nesemnificativă.
Ciocolata ar trebui să fie unul dintre ingredientele principale ale "desertului cu ciocolată Alpro Soya", însă aceasta nu are decît o pondere de 1,8%. De pe etichetă aflăm că are următoarea compoziţie: "apă, zahăr din trestie de zahăr, boabe soia descojite (6%), amidon modificat de tapioca, unul dintre E 1404/E 1410/E 1414/E 1420, ciocolată (1,8%), cacao (1,6%), fosfat tricalcic E 341iii, caragenan E 407, sare marină, arome naturale, vitamine B2, B12". Valorile nutritive medii pentru 100 grame sînt: "valoarea energetică kcal/ Kj – 88/ 371, proteine 3 g, din care lapte de vacă 0 g, glucide 13,6 g, din care zahăr 0,8 g, lipide 2,3 g, din care saturate 0,8 g, monosaturate 0,6 g, polinesaturate 0,9 g, OMEGA-6,0 – 82 g, OMEGA-3 – 0,10 g, colesterol 0 mg, fibre alimentare 0,2 g, sodiu 0,05, calciu 120 mg, vitamine B2 – 0,24 mg, B12 – 0,15 ug".
ANALIZĂ. Produsul este un desert pe bază de zahăr şi boabe de soia descojite, bogat în glucide, atît cu absorbţie lentă (amidon modificat din tapioca), cît şi rapidă (zahăr din trestie de zahăr). Această cantitate mare de glucide îi imprimă produsului o încărcătură glicemică ridicată, care stresează pancreasul. Acesta va fi nevoit ca într-o perioadă scurtă de timp să secrete o cantitate mare de insulină, atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institu