Peste 70% din plângerile turiştilor români se referă la excursiile ieftine în străinătate. Aceştia sunt nemulţumiţi, în special, de cazare şi de transportul cu autocarul. O posibilă epidemie de bruceloză, boală infecţioasă gravă, a produs panică printre turiştii români care intenţionează să-şi petreacă vacanţa în Grecia. Vestea a luat amploare după ce presa a informat, joi, că autorităţile bulgare şi-au avertizat cetăţenii să renunţe temporar la călătoriile în ţara vecină.
Agenţiile de turism din România le transmit clienţilor să nu-şi facă probleme şi să plece în concediu aşa cum au stabilit, deoarece s-a semnalat doar un focar izolat de îmbolnăvire.
Potrivit Asociaţiei Agenţiilor de Turism, pe 22 mai, 40 de persoane au fost infectate cu bruceloză după ce au consumat alimente din gospodării rurale, pe Insula Thassos.
De atunci, nu au mai fost înregistrate alte cazuri, dar există îngrijorarea că boala s-ar putea răspândi pe continent, în regiunea Kavala, aflată la graniţa cu Bulgaria. Informaţia a fost confirmată şi de Cristian Boiangiu, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, şi de consulatul român din Thessaloniki. Bruceloza e o boală infecţioasă care se transmite la om prin consumul de carne şi lactate neprelucrate corespunzător şi provenite de la animale bolnave - vaci, oi sau capre. Boala are o perioadă de incubaţie de 12-14 zile (deci semnele pot apărea şi după întoarcerea acasă) şi debutează cu febră, dureri de cap şi frisoane.
Grecii nu-şi fac probleme
Mesajul bulgarilor, transmis de presa română, i-a speriat pe turiştii autohtoni, care au asaltat agenţiile cu zeci de telefoane. Acestea au luat legătura cu partenerii lor din regiunea afectată, care s-au arătat uimiţi de efectul întârziat al incidentului, apărut doar într-un ziar local din Thassos. „Oficialii greci nu în- ţelegeau