Incidenta alergiilor a crescut semnificativ in ultima perioada si se preconizeaza ca, in urmatorii 5 ani, jumatate din populatia lumii va suferi de aceasta afectiune. „Pericolul bolilor alergice este foarte mare. Se estimeaza ca in anul 2013, jumatate din populatia Globului va fi alergica”, a atentionat prof. dr. Ioan Bradu Iamandescu, de la Spitalul Clinic Colentina din Capitala. Medicul spune ca frecventa alergiilor este atat de mare si din cauza igienei, pentru ca excesul de curatenie reduce contactul cu alergenii banali - situatie intalnita, in special, in tarile dezvoltate. In acest fel, explica prof. Iamandescu, imunitatea nu mai are „antrenament”. Astfel, mucoasele afectate isi maresc porii, care permit mult mai usor patrunderea alergenilor. „La nivelul pielii, exista doua tipuri de alergii: urticaria si eczema, care sunt produse de ceva ce ati mancat sau ati atins. De asemenea, eczema poate aparea si pe fondul stresului. Trei sferturi dintre pacientii care vin la cabinet au probleme de natura alergica (eczemele)”, a declarat dr. Alin Codrut Nicolescu, medic dermatolog.
Alergiile la insecte, foarte periculoase
Specialistul spune ca primul simptom care-l aduce pe pacient la medic este pruritul (mancarimea).
Medicii atentioneaza persoanele care se stiu alergice la veninul de insecte, sa se fereasca de intepaturile albinelor, tantarilor, pentru a nu face soc anafilactic - urgenta medicala care, uneori, se poate solda cu decesul persoanei. Totusi, prof. dr. Iamandescu sustine ca „alergia se poate vindeca, ea nu este o suferinta care trebuie tratata toata viata”. In schimb, „nimeni nu poate spune ca peste 15-20 de ani nu va aparea un nou puseu”, a completat dr. Nicolescu.
Integral in Gandul Incidenta alergiilor a crescut semnificativ in ultima perioada si se preconizeaza ca, in urmatorii 5 ani, jumatate din populatia lumi